Белим и махаме семките на редица плодове и зеленчуци, но дали това винаги е добра идея?
Семената на плодовете и зеленчуците, които винаги изхвърляме и смятаме за ненужни, всъщност са истинска съкровищница от различни хранителни вещества. Във всяка семка се съдържат биологично активни вещества, които могат да активизират всички биохимични процеси в организма. Иначе казано, в семето е заложена огромната сила, генетичния материал, за израстването на бъдещото растение и консумацията му ускорява реакциите на обновяване на организма. Тази част на растенията обикновено е по-твърда и трудно смилаема, затова е важно да се сдъвква добре, преди преглъщане, за да може тялото да се възползва максимално от хранителните им качества. Можете да слагате в блендер целият плод заедно с семките и да го пиете като смути.
И така ето една класация на 5 наистина полезни семки на храни:
1. Семената от пъпеш - семките обикновено са първото нещо, което хвърляме, когато почистваме пъпеша. Но те са пълни с протеини, фибри, витамин Е и магнезий.
Една добра новина за вегетарианците и веганите - дребните семенца са необичаен източник на протеини. Доказано е, че протеиновото съдържание на пъпешовите семки е сравнимо с това на соевото мляко.
Семките на пъпеша са заредени още с антиоксиданти, витамини А, С и Е, както и с магнезий, фосфор и калий. При бъбречни заболявания, като диуретично средство, в народната медицина често се употребява настойка от семената, а редовното измиване с охладена отвара има подмладяващ и избелващ ефект върху лицето.
И така хапвайте пъпеш, но не изхвърляйте семките му!
2. Семките на ябълката - това е най-полезната част от плода и дори се твърди, че защитава от рак.
Няколко изследвания, направени в различни точки на света, потвърждават, че семките на ябълките съдържат биологично активни вещества и витамини, които предотвратяват появата на ракови заболявания. Един от ценните витамини в семките е В17, за който се знае, че атакува коварните клетки.
Лекарите все пак предупреждават, че не бива да се прекалява с ябълковите семки. Освен полезни вещества, те съдържат и циановодородна киселина, която е опасна за здравето. Но ако консумирате по 4-5 семки на ден, концентрацията в организма не надвишава допустимата безопасна доза.
3. Семките на гроздето - вероятно не знаете, но най-голямо количество в гроздовите семки е фенолът процианидин, наричан още "тайният витамин против стареене". Като всеки антиоксидант, но далеч по-силен от повечето, процианидинът се смята за успешна профилактика срещу рак.
В гроздовите семки има също и линолова киселина, която спомага за забавянето на възпалителните процеси.
Неслучайно те влизат в състава на множество кремове за лице - не само поради факта, че ви осигуряват по-млада кожа, а и поради това, че лекуват много успешно акне и други кожни проблеми. Антиоксидантите в гроздовите семки са причина те да са основна съставка в повечето антиейдж продукти.
4. Семката на авокадото - костилката на авокадото също е пълна с полезни за организма вещества.
Снимка: Agromonitor Agricultura
В Южна Америка използват костилката в борбата с дизентерия. В нея се съдържат много фенолни съединения, фибри и аминокиселини, които са от съществено значение за предотвратявате на различни заболявания.
Флаваноидите в авокадовите костилки имат анти-туморно действие, а антиоксидантите предпазват от преждевременното стареене. Освен това от тази семка може да се извлече масло, което наподобява зехтина и може да се използва за различни козметични цели, включителнои за борба с пърхута.
Така че, казано накратко - не изхвърляйте авокадовата костилка, защото е съвсем лесно е да я направите годна за консумация, като с помощта на нож я счупите на парченца, разбиете ги на ситно в блендер и ги добавите към млечен коктейл, смути, каша или плодова салата.
5. Семките на грейпфрута - установено е, че екстрактът от тези семки притежава свойството да въздейства на около 800 бактериални и вирусни щамове и на около 100 гъбични щама.
Препоръчват се като универсално средство при лечение на възпаление на гърлото, гъбични инфекции (Кандида), инфекции на чревния тракт и язва (Хеликобактер пилори ), акне и др. Може спокойно да ги използвате като ги пасирате заедно с целия плод.
Поглъщането на прекалено голямо количество семки може да внесе в организма много излишни калории и да затрудни храносмилането, затова трябва да бъдем внимателни с консумирането им.
Прочетете повече на http://www.edna.bg/