5 интересни факта за филма "Хубава жена"

5 интересни факта за филма
6 Декември 2017

Филмът "Хубава жена" или както е оригиналното му заглавие - "Pretty woman" е заснет през 1990 година, и до днес си остава един от най-любимите и популярни филми. Джулия Робъртс е в ролята на проститутката Вивиан, която случайно се запознава с богат бизнесмен, който е съвременният принц с автомобил Lotus – Едуард (Ричард Гиър), а връзката им прераства в невероятна любов. Тази романтична история за съвременната Пепеляшка завладя сърцата на зрителите по цял свят и се превърна в една от най-популярните романтични комедии в историята на киното. Джулия Робъртс добива световна популярност именно с този филм. Хонорарът й за него е едва 300 000 долара. Само за сравнение 20 години по-късно тя получава сумата от 25 млн. долара за ролята си в "Усмивката на Мона Лиза". От тогава всички започнаха да наричат Джулия "хубава жена", а песента "Pretty Woman" стана един от хитовете на 90-те години.

Представяме ви 5 любопитни факта за този култов филм:

1. Разходите по снимачния процес на "Хубава жена" възлизат на 14 милиона долара, в същото време приходите са цели 464 милиона.

2. За ролята на Вивиан са били поканени Моли Рингуалд, Мег Райън и Дарил Хана. Всички те обаче отказват ролята, страхувайки се че образа на проститутка ще навреди на техния имидж и бъдещо кариерно развитие. Подобни притеснения са имали не само холивудските актриси, но и световно известни автомобилни концерни. "Porsche" и "Ferrari" отказват да предоставят за снимките на филма своите автомобили, опасявайки се, че у зрителя ще възникнат неправилни асоциации за тези марки. В резултат на това в първите сцени от филма Едуард управлява личната кола на единия от продуцентите – Нанси Грос, а именно: спортният автомобил "Lotus Esprit". След като филма се появява на голям екран, продажбите на "Lotus Esprit" се увеличават три пъти.

Снимка: https://www.youtube.com

3. В сцената, когато Вивиан гледа стария сериал "Аз обичам Луси", Гари Маршал е трябвало да гъделичка стъпалата на Джулия Робъртс, за да я накара да се разсмее достатъчно достоверно според разбиранията на режисьора.

4. На официалния постер към филма "Хубава жена" само главата принадлежи на Джулия Робъртс, с помощта на компютърна обработка към нея е добавено тялото на друга актриса - Шели Мишел.

5. Много често и погрешно приписват авторството на песента от "Хубава жена" на Елвис Пресли. Песента „Oh, pretty woman“ е написана от  Рой Орбисън и донася на автора не само световна известност, но и статуетка Грами за "Най-добро мъжко вокално изпълнение". На днешния ден се навършват 29 години от смъртта на Рой. Той си отива на 6 декември 1988 г.

Прочетете още