5 съвета за успешна адаптация след отпуск

5 съвета за успешна адаптация след отпуск
6 Септември 2017

Колкото и да са прекрасни дните от летния отпуск, в един момент те свършват и идва време да се завърнете в офиса. Мнозина определят първите дни след лятната отпуска като особено проблемни, твърдят психолозите. Преходът от безгрижието към неотложните задачи и проблемите в работата съвсем не е толкова плавен, колкото ни се иска. И все пак - как да се справим с потиснатото настроение, което често ни обхваща след приключването на лятната ни ваканция.

Поне 2 седмици почивка

Проблем при годишния отпуск е недостатъчното време за почивка. Според специалистите, по-добре е изобщо да не почиваме, отколкото да почиваме за кратко, като минимума за отпуска трябва да е 2 седмици. Едната преминава в адаптиране към новите условия – смяната на дневния режим, климата и други условия, а втората – за “истинска” почивка. Идеалният вариант е и предвиждането на още една седмица – през която да се върнем към предишните условия на живот. Така след отпуската няма да се чувствате все едно сте изгубили времето си напразно, а напълно отпочинали и дори готови да се завърнете на работа без проблем.

Не се претоварвайте в първия работен ден

Ясно е, че в момента, в който се завърнете на работа, няма да можете да свършите всичките задачи, които ви очакват, тъй като все още не сте влезли в ритъм. Затова си вземайте чести почивки и не се стресирайте колкото и да ви натоварват. В противен случай ще започнете да се чувствате дори по-зле. Според психолозите, през първия работен ден трябва да се работи само половината от задължителните часове – един вид профилактика на нервния срив.

Работната среда

Ако винаги ви е трудно да навлезете в работния ритъм след почивка и нищо не може да ви помогне, значи е доста вероятно да не харесвате работата си изобщо. Много голям процент от хората, които харесват работата си и се чувстват доволни с нея, са готови да се завърнат на работното място без проблем, като бързо навлизат в работното темпо и се захващат със задълженията си.

Адаптация с любими дейности

За да се заредите с енергия е важно е да правите любимите си неща, преди и след работното време. Например да се разхождате или да играете компютърни игри. Да общувате повече с приятелите си. Да ставате 30 минути по-рано за да спортувате или подреждате мислите си.

Обратно на работа

В работата започнете първо с най-простите задачи, които не изискват особена концентрация на вниманието или големи умствени усилия. Разказвайте на колегите си за приятната отпуска, показвайте снимки и раздавайте подаръци. Опитът показва, че не е необходимо още през първите работни дни да бързате с важните решения – и интелектът има нужда от време за аклиматизиране.

Прочетете още