Абу Даби открива свой Лувър с над 700 произведения на изкуството

Абу Даби открива свой Лувър с над 700 произведения на изкуството
Снимка: Marko Kudjerski
13 Септември 2017

Дългоочакваният Лувър в Абу Даби ще отвори врати на 11 ноември, близо десетилетие след началото на проекта, съобщиха от френското министерство на културата.

Това е първото чуждестранно поделение на най-известния музей в света - парижкия Лувър, където ще се помещават най-големите колекции изкуство в света. Според министъра на културата на Обединените Арабски Емирства целта на новия музей е да привлича посетители от съседните арабски страни и от останалите части на света.

Ето визуализация на Louvre Abu Dhabi от птичи поглед:

Снимка: Marko Kudjerski

Построяването на музея по дизайн на френския архитект Жан Нувел, носител на награда Прицкер, струва 108 млн. долара - малка част от 525-те милиона долара, които Абу Даби е платила на Франция, за да ползва името "Лувър". Също така се смята, че Абу Даби е дала още 750 милиона долара на френски мениджъри, които да наблюдават 300 наети произведения на изкуството, сред които картини на Матис, Моне и Ван Гог.

Така сумата за строителството и произведенията наближава 1,5 млрд. долара. Музеят на остров Саадият ще събере под един покрив над 700 арт твобри, повечето наети от френски културни институции.

Лувърът в Париж е една от най-популарните дестинации за туристите от цял свят, който посещават града. С новия Лувър в Абу Даби ще бъдат привлечени много такива и там.

Снимка: Milan Nykodym

Прочетете още