Честваме празника на Св. Иван Рилски Чудотворец

Честваме празника на Св. Иван Рилски Чудотворец
19 Октомври 2016

На 19 октомври Българската православна църква отбелязва паметта на небесния покровител на българския народ - Св. Иван /Йоан/ Рилски Чудотворец. През тази година се навършиха 1070 г. от успението на светеца, посочват от Светия синод на БПЦ.

По традиция в навечерието на празника в основания от светеца манастир - Рилската Света обител, се извършва всенощно бдение, на което присъстват стотици поклонници от всички краища на страната и от чужбина, а на самия 19 октомври се отслужва празнична Света литургия.

Патронен празник честват и Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", както и многобройните храмове, посветени на светеца.

Преподобният Иван Рилски е роден през 876 г. в село Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина около река Струма /край Дупница/. Бил е съвременник на княз Борис /852-889/ и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне вярата. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири.

Подтикнат от желание за подвиг, Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Приел монашество, но не останал за дълго в манастира, а се отдал на живот в пълно уединение, молитви, пост и лишения.

Преподобният Иван Рилски по-късно се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече над хиляда години.

Преди успението си Св. Иван Рилски се отделил в пещера, за да може преди края на живота си да се отдаде на пълно съзерцание и молитва. Единственото, останало от светеца, е неговият Завет, който повече от 1000 г. служи като пътеводител на монаси, а и на всички нас, посочват от Светия синод.

Прочетете още