Да познаваш традицията - Цветница

Да познаваш традицията - Цветница
21 Април 2016

В навечерието сме на най-светлия християнски празник. С годините  се учим и възприемаме обичаите, които сме видели от нашите родители и роднини, а впоследствие предаваме и на своите деца. За да си припомним какво е смисловото значение на празника и какви действия повелява традицията, в продължение на дните до Великден  на сайта ни ще се появяват кратки интересни опознавателни текстове. 

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) - Палмова неделя. Пада се в шестата неделя на Великия пост. Тази година Цветница се пада на 24 април.

Цветница е била строго религиозен празник. Библията разказва за пристигането на Иисус Христос в Йерусалим, където хората го посрещат с песен на уста и палмови клонки.

С течение на годините християните заменят палмовите клонки с върбови, защото върбата се разпъпва най-рано. Това е причината Цветница да се нарича още и Връбница.

 

Тагове: Интересно

Прочетете още