Добрият лош егоизъм... Алтруистите или егоистите – кои и какво печелят повече

Добрият лош егоизъм... Алтруистите или егоистите – кои и какво печелят повече
10 Декември 2018

Изглежда логично да се предположи, че хората, преследващи на първо място собствените си интереси, да са по-успешни във финансово измерение. Само че изследване на учени от Стокхолмския университет опровергава това предположение. Егоистите печелят по-малко и имат по-малко деца от алтруистите. Това сочи проучването, анализирало данните на 60 000 души.

Още в началото на изследването се оказало, че социално ориентираното поведение – т.е. насочено към помагане на други членове на обществото – оказва положително влияние на самочувствието и психичното здраве, а също така укрепва дългосрочните партньорски и романтични отношения.

Има любопитен въпрос - как да бъде измерен егоизмът, за да бъде направено сравнение с нивото на доходите? Изглежда, че проф. Кимо Ериксон от Стокхолмския университет е намерил отговор на този въпрос. На него му хрумнало да проучи вече съществуващи бази данни – резултатите от допитвания до общественото мнение, при които хората често разказват за навиците си: отстъпват ли място в градския транспорт, жертват ли свои пари за благотворителност и изпълняват ли работа като доброволци. Учените определили хората със социално ориентирано поведение като по-малко егоистични, а другите – с обратен знак. Двете групи били разделени на няколко категории в съответствие с нивото на усилия, което всеки конкретен респондент полагал за „доброто на обществото“.

И изводите убедително показали, че алтруистите печелят средно повече от егоистите, също така имат по-често деца.

В допълнение, любопитно е да се отбележи, че според друго научно изследване, публикувано във в. Metro, алтруистите се радват на по-наситен сексуален живот. Проучването опровергава наложилата се догма, че жените харесват повече лошите момчета. Напротив, любезните и отзивчивите мъже предизвикват по-голям сексуален апетит у партньорката според публикация в British Journal of Psychology. Изследването обхванало 192 мъже и 105 жени, които били запитани какви благородни постъпки са извършили напоследък - даряване на кръв, заделяне на средства за благотворителност или даване на вещи на съседи. След това трябвало да попълнят формуляри за това колко секс са правили - както случаен, така и с отдавнашни партньори.

От получените данни станало видно, че колкото по-алтруистично се отнасяли хората към останалите, толкова по-желани били за противоположния пол. Мъжете, които редовно заделяли средства за благотворителност, се оказали с повече любовници, отколкото останалите.

Прочетете още