Google следи почти винаги къде сме, дори и да не искаме

Google следи почти винаги къде сме, дори и да не искаме
16 Август 2018

Телефонът вероятно е най-ефективното проследяващо устройство, създадено някога. Той непрекъснато следи къде се намираме, така че знае къде живеем, работим и прекарваме времето си. Той е първото и последното нещо, което поглеждаме през деня, така че знае кога се събуждаме и кога заспиваме. Всички го имаме, така че той знае всичко.

Google записва местоположението на ползвателите на услуги, дори ако те категорично отказват това. Това става ясно от разследване от Associated Press, което е било потвърдено от учени по компютърни науки в Принстън.

Според анализа някои услуги на Android и за iPhone съхраняват автоматично движенията, дори ако потребителят е деактивирал това в настройките за поверителност или същото е било отказано при поискване за някои приложения - например Google Maps.

Тази навигационна услуга, например, получава информация, когато даден потребител отвори приложението, а автоматичните ежедневни актуализации на времето за телефони с Android дават приблизителна оценка за местоположението на потребителя. Изследователите по компютърни науки в Принстънския университет са потвърдили констатациите на Associated Press.

Официалното обяснение на Google е: "Можете да изключите историята на местоположенията по всяко време. Историята на местоположенията е изключена, местата, които посещавате, вече не се съхраняват", пише в страницата за поверителност на компанията. Но Associated Press твърди, че това не е вярно. Дори да поставите на пауза "Историята на местоположенията", някои приложения на Google автоматично съхраняват данни за местоположението, обвързани с времето, без разрешение.

Според гиганта в сферата на онлайн търсенето, данните за местоположението ни се появяват в профила в Google, за да подобри услугите си компанията.

Източник investor.bg

Прочетете още