Холивудската легенда Кърк Дъглас навършва 100 години

Холивудската легенда Кърк Дъглас навършва 100 години
Снимка: Amsterdam New York
9 Декември 2016

Исур Даниелович Демски, както е рожденото име на Кърк Дъглас, е роден на 9 декември 1916 г. в Ню Йорк. Син е на руски еврейски имигранти. Докато учи в университета, се интересува от спорт и по-точно от борба. По-късно обаче се насочва към актьорското майсторство и е приет в American Academy of Dramatic Arts. След като служи в армията по време на Втората световна война, участва в няколко театрални постановки.

Снимка: theniftyfifties

Първата съпруга на Дъглас е американската актриса Дайан Уебстър. От брака му с нея се раждат синовете му Майкъл и Джоуъл. Кърк и Дайан се развеждат през 1951 година. Три години по-късно Дъглас се жени за Ан Буйдънс, която е от белгийски произход. Ан пише за него: ”Да живея със съпруга си е като да седя в прекрасна градина в подножието на вулкан, който може всеки момент да изригне”. Кърк и Ан имат двама синове – Ерик и Питър. Семейство Дъглас се е отдало на филантропия и смята да дари имуществото си за благотворителност. Двамата са възстановили 400 училищни игрища в Лос Анджелис и са построили център за болни от Алцхаймер.

На снимката, заедно със София Лорен и Майкъл Джексън по време на Американски филмови награди на 9-и януари, 1987-а година в Бевърли Хилс, Калифорния.

Снимка: mjjsecretlovers

Днес Кърк Дъглас навършва цели 100 години. Актьорът, изиграл знакови роли в киното, обяснява своето дълголетие с чудесния си брак, продължаващ повече от 60 години. По случай паметното събитие Дъглас е написал есе, в което посочва, че втората му съпруга Ан, на 97 години, е била негов стимул да превъзмогва несгодите през годините.

Снимка: historicaltimes

На партито по случай големия юбилей на актьора, домакини ще бъдат синът му – популярният актьор Майкъл Дъглас и снаха му – небеизвестната Катрин Зита Джоунс. Мястото на тържеството е Калифорния, а присъстващи ще са над 200 приятели и роднини на Кърк.


Снимка: David Shankbone

Ето няколко интересни факти:

В началото на 70-те, по време на снимките на филма "Summertree", синът му Майкъл Дъглас е уволнен и участието му в продукта е прекратено. Кърк Дъглас обаче взима най-правилното решение – купува правата над историята, както и цялата продукция, а след това връща сина си, за да довърши ролята.

Ето и кадър от този период.

Снимка: voxsart

През 1989 г. Кърк Дъглас издава автобиографията си "The Ragman's Son", която постига изключителни успехи. След доброто начало актьорът продължава да пише като издава "Dance with the Devil" (1990), "The Gift" (1992), както и "Climbing the Moutain: My Search for Meaning" (1997).

Две от най-новите му книги.

Снимка: Bev Sykes

През 1995 г. Дъглас преживява сърдечен удар. Въпреки крехкото си здраве, актьорът продължава да се снима в киното. Последната му книга излезе през 2007 г. под заглавие "Let's Face It: 90 years of Living, Loving and Learning".

Снимка: lottereinigerforever

На снимката Кърк Дъглас и Майкъл Дъглас.

Само малка част от наградите му са:

Почетна награда на церемонията по връчвването на "Оскар"-ите през 1996 г.

Почетна "Златна мечка" от фестивала в Берлин през 2001 г.

"Златна камера" (1987 г. за цялостно творчество)

"Златен глобус" (1968 г. награда "Сесил ДеМил"; 1957 г. най-добър актьор - "Lust for Life")

Тагове: рожден ден

Прочетете още