Името ти да достигне Слънцето!

Името ти да достигне Слънцето!
12 Март 2018

Американската космическа агенция НАСА прави екстравагантно предложение на хората по света, а именно: да изпратят името си до Слънцето. Това може да стане благодарение на историческата мисия Parker Solar Probe.

Всеки, който желае, може да изпрати онлайн името си на агенцията. То ще бъде записано на микрочип и поставено във вътрешността на сондата Parker Solar Probe, а това лято космически апарат ще лети до Слънцето.

Апаратът е с размерите на малка кола и ще премине 24 пъти през короната на Слънцето, като постепенно ще се доближи на 6,5 милиона km от повърхността му. Слънчевата радиация ще бъде 570 пъти по-висока отколкото радиацията в околоземната орбита. За да не изгори, сондата е снабдена с 11.5-сантиметров карбонов щит, който ще трябва да издържа на температури, които достигат почти 1371 градуса по Целзий. Скоростта на космическия апарат ще е много висока. От НАСА дават за пример, че с такава скорост разстоянието между Вашингтон и Токио може да бъде взето за по-малко от минута.

Подобна мисия е революционна, тъй като процесите на Слънцето засягат всички планети от Слънчевата система. Целта на сондата е да изследва как енергията и топлината се движат през слънчевата корона, както и да проучи какво ускорява слънчевите енергийни частици.

"Сондата ще пътува до район, който човечеството никога не е изследвало преди. Мисията ще отговори на въпросите, чиито отговори учените търсят от няколко десетилетия", заяви Томас Зурбухен от НАСА.

Последният срок да изпратите името си до Слънцето е 27 април тази година. Всеки желаещ може да го добави на интернет страницата на мисията тук.

За да популяризира кампанията космическата агенция покани актьора Уилям Шатнър, който в кратко видео обяснява как сондата ще достигне до Слънцето.

Прочетете още