Интересни факти за Дядо Коледа

Интересни факти за Дядо Коледа
Снимка: GoToVan
7 Декември 2017

Оказва се, че Дядо Коледа трябва да се справи с доста трудности, за да е възможна Коледата. Той сигурно си прави списък и го проверява по два пъти, за да отдели послушните от палавите деца. Но също така трябва да се пребори със законите на физиката на Бъдни вечер. Ако се направят изчисления, всъщност пред него застават много изпитания. Ето кои са те:

Дядо Коледа трябва да достави подаръци на 378 милиона деца за сравнително кратко време, изчислила изследователката Линда Хардън.

Снимка: Snapshots of The Past

Благодарение на въртенето на Земята той ще има цели 31 часа, за да достави подаръците, вместо само 24 часа, ако допуснем, че лети от Изток на Запад.

Ако приемем, че във всяко домакинство има 3,5 деца, това означава, че Добрият старец ще трябва да посети 91,8 милиона къщи.

Той ще трябва да прави по 822,6 посещения в секунда, за да се справи или ще остава около една хилядна от секундата във всеки дом, за да достави подаръци на всички.

Шейната на Дядо Коледа ще трябва да се движи със скорост от 1050 километра в секунда, което е 3000 пъти повече от скоростта на звука и 0,35% от скоростта на светлината.

Снимка: Matti Mattila

Ако всяко дете получава подарък до 0,9 кг, шейната ще тежи над 320 000 тона, почти колкото тежестта на Емпайър стейт билдинг, която е 370 000 тона.

Средният елен може да тегли едва 135 кг, така че при този сценарий ще са необходими 214 200 елена. Но предвид факта, че елените на Дядо Коледа летят, те може би са способни да се справят с по-тежък товар.

Нека да помислим и за джуджетата – 3000 от тях трябва да работят по осем часа на ден през цялата година, за да направят достатъчно подаръци за всяко добро дете.

Снимка: GoToVan

И докато чакаме пристигането на добрия старец с бяла брада, ето няколко факта от неговата биография:

1. До XVI в. Санта Клаус (Св. Николай) не е бил свързван с Дядо Коледа.

2. Холандците са първите, които свързват двата образа. Те отбелязват празника на 6 декември и тогава си разменят коледните подаръци.

3. Съвременната представа за добродушния старец, който лети с шейна с елени и се спуска над комините е нарисувана от Клемент Кларк Мур през 1823 г.

4. В първите изображения на белобрадия старец той е облечен в зелено.

5. Червеният костюм на Дядо Коледа се появява за първи път през 1931 г. благодарение на Кока Кола.

6. Първото училище за Дядоколедовци в света е основано от Чарлз Хауърд през 1937 г. в щата Мичиган.

Прочетете още