iPhone ще може да трие данни след грешно въведена парола с цел да защити потребителя

iPhone ще може да трие данни след грешно въведена парола с цел да защити потребителя
7 Юни 2018

С цел да защити личните данни на потребителите Apple добавя функция към телефона, която да ги изтрие при откраднато или загубено устройство, след определен брой грешни опити за отгатване на паролата.

Тази функция е изключена по подразбиране, но може да се активира от основното меню с настройки на iPhone. Ако искаме да е активна, в настройки трябва да се избере Touch ID & Passcode и да се активира опцията Erase Data, т.е. изтриване на данните.

По този начин, на 10-тото грешно въвеждане на паролата, iPhone ще изтрие всички данни, които са съхранени в телефона. На пръв поглед това изглежда рисково, защото някой може нарочно да въведе паролата 10 пъти и да изтрие данните в устройството. Добрата новина е, че функцията е предвидила подобен сценарий. Първите 5 въвеждания на паролата могат да се направят едно след друго. След това обаче се активира времеви интервал. Първоначално той е кратък - няколко минути. С всеки следващ опит обаче интервалът се увеличава и по този начин за да се достигне до 10-тия опит за въвеждане на паролата реално ще са необходими повече от 3 часа.

Това е достатъчно време, за да не може данните да бъдат изтрити нарочно докато телефонът е без наблюдение или пък неволно от дете например. Същевременно е достатъчно, за да намали риска информацията да попадне в ръцете на крадци или неподходящи хора, ако устройството е откраднато или изгубено.

Източник: www.vesti.bg

Прочетете още