Как да бъдем по-уверени в себе си

Как да бъдем по-уверени в себе си
14 Май 2018

Всеки ден е ново изпитание, както в личен, така и в професионален план. По принцип, увереността се трупа бавно и идва с опита, но също така може да се изпари за секунди. Преди да дойде какъвто и да било успех – дали професионален, или в личния живот – трябва да бъдем уверени в себе си. Един от големите проблеми на повечето хора е липсата на увереност в собствените възможности. Няма кой обаче да ни даде убеждението, че сме способни и уникални, освен самите ние.

Според Робин Шарма обаче има няколко стъпки към това да изградим и задържим увереността в себе си. Шарма е съветник в областта на мотивацията, лидерството и развитието на личността, който изнася лекции пред служителите на някои от най-големите компании в света. 

Според него мотивацията и увереността ни са като влакче в увеселителен парк. Защото точно както при влакчето и ние имаме мигове, дни, дори месеци на спадове, но и такива на възход. Важното е да не се съмняваме в собствения си потенциал. 

А трите неща, които трябва да избягваме и да игнорираме са - енергийните вампири, лошите новини и влияния, разсейването, което довежда до изчерпване. Вместо тях трябва да се обградим с позитивно "гориво". Това могат да бъдат хора, които имат позитивно мислене, а не целят да ни демотивират. 

Трябва да бъдем визионери и да не се страхуваме да преминаваме през стените, които хората изграждат, защото не ни разбират. Да си спомним моменти, в които единствено ние сме вярвали в идеите си и не сме се отказали.

Според Робин Шарма винаги ще има хора, които ще поставят под съмнение работата ни, но това не бива да ни отказва, защото повечето от тях не вярват в големите мечти и дори се страхуват от тях, въпреки че не го признават.

Прочетете още