Колко важно е ходенето пеша всеки ден?

Колко важно е ходенето пеша всеки ден?
Снимка: Pexels
5 Октомври 2017

Ходенето е сред най-естествени човешки движения. Вероятно защото го приемаме за толкова естествено, ние не му обръщаме внимание. Дори хора, занимаващи се с физически активности като фитнес не разбират колко важно е да ходят вместо да изминат всяко възможно разстояние с личния си автомобил.

Снимка: Pexels

Учените не спират да повтарят, колко важно е ходенето и как то носи изключителни ползи както за психическото здраве и настроението, така и за поддържането на добра физическа форма.

Снимка: Pexels

Препоръчителния брой крачки дневно е 10 000. До този извод са достигнали след дълги изследвания група японски учени в далечната 1965 година. В продължение на десетилетия различни световни здравни институции изказват различно мнение по въпроса и описват тези 10 000 крачки като мит. Centers for Disease Control and Prevention препоръчва около 90 минути ходене на ден, което се равнява средно на 7-8 000 крачки.

Снимка: Pexels

Едни от най-ясните и точни насоки относно активния начин на живот и съчетаването му с ходенето дава Катрин Тюдор-Локи от University of Massachusetts. Според нейните изследвания по-малко от 5000 крачки дневно показват изключително заседнал начин на живот, който почти сигурно върви със сериозни рискове за здравето. Между 5000 и 7499 крачки дневно са нещо като средна допустима норма, която все още не може да бъде класифицирана като активен начин на живот.

Снимка: Pexels

Между 7500 и 9000 крачки на ден са приемливи, но според Тюдор-Локи тъкмо 10 000 крачки са прагът, след който един човек може да бъде определен като активен. Препоръката на специалиста е да бъдат изминавани 12 000 или повече крачки, тъй като по този начин ще попаднете в категорията „много активни”, ще можете да горите достатъчно калории и да се заредите с достатъчен тонус, така че да поддържате добра фигура дори без допълнителен спорт.

Снимка: Pexels

За да измервате с точност крачките си, може да инсталирате някое от многобройните здравословни или спортни приложения на телефона си. Много от тях успяват да измерят не само крачките и изминатото разстояние, но и интензивността на ходене, трудността на терена, като по този начин да изчислят изгорените калории.

Прочетете още