Любопитни факти за оптимистите

Любопитни факти за оптимистите
18 Септември 2018

Има хора, които мислят позитивно, по-често са усмихнати и ние търсим тяхната компания, има и такива, които са сколнни да се оплакват, виждат всичко в сиво и черно и избягваме компанията им. Във всеки от нас има черти на характера, които надделяват над останалите. Като какви бихте определили себе си? Песимисти или оптимисти?

Чували сме го хиляди пъти – мислете позитивно, гледайте на живота откъм светлата страна. Оптимистите се чувстват по-добре в реалността и са по-мотивирани да работят, за да я променят. Но можеш ли да избереш дали да бъдеш оптимист, или не? Ето няколко любопитни факта за оптимистите, които ще ви помогнат да решите от кои да бъдете.

Оптимистите живеят по-дълго

Редица проучвания свързват оптимизма с цялостното здраве и дълголетието. Позитивните личности страдат по-рядко от хипертония и сърдечни заболявания. Обикновено оптимистите живеят с около 8 до 10 години по-дълго от песимистите. Това се дължи на факта, че оптимистите се грижат повече за себе си, за разлика от песимистите, които могат да превърнат и леката настинка в страшна диагноза. Позитивният човек осъзнава сериозността на състоянието си и е по-склонен да предприеме необходимите стъпки, за да подобри здравето си.

Всъщност, за щастие всеки е оптимист

Учени са стигнали до извода, че всъщност всеки е оптимист. Дори когато имаме тенденция да се притесняваме за бъдещето, продължаваме да вярваме, че всичко ще се нареди по най-добрия начин. Онези от нас, които лесно генерират позитивни мисли, уверено предвиждат бъдещото си щастие.

Оптимистите се радват на по-добър любовен живот

Ако вие можете да кажете за себе си че сте оптимист, значи сте истински късметлия в любовта. Оказва се, че позитивните личности имат по-дълготрайни и по-качествени романтични връзки, твърдят изследователи от Станфордския университет. И това не е никак изненадващо, все пак повечето хора биха искали да имат оптимистичен партньор до себе си. Психолозите вярват, че оптимизмът води до по-голямо чувство за възприемана подкрепа от партньор, което помага на двойките да разрешават конфликтите по-лесно и също така инвестират усилия в подобряване на техните взаимоотношения.

Затова се научете да бъдете оптимисти. Търсете добрите неща. Тогава вашият живот действително ще стане по-добър!

Прочетете още