Любопитни факти за Свети Валентин

Любопитни факти за Свети Валентин
14 Февруари 2018

Знаем, че празникът на Свети Валентин е католически, а ние си имаме на същата дата Трифон Зарезан.  Чудесна комбинация е обаче честването на любовта и виното да се случват на една дата. Всяка година на 14-и февруари милиони хора по целия свят си разменят картички, бонбони, цветя и подаръци за най-специалния ден от месеца – Свети Валентин. Името на празника идва от мъченик, живял през 3 в. на име Валентин. Днес на много места по света влюбените честват Деня на Свети Валентин. По този повод ви предлагаме 10 любопитни факта за романтичния празник:

heart

Една от най-популярните теории за произхода на празника е, че император Клавдий II не е искал римските мъже да се женят по време на война. Епископ Валентин действал против волята му и извършвал тайни сватби. Затова епископът бил арестуван и екзекутиран.

heart

През 1300 година Свети Валентин официално става празник, свързан с любовта и романтиката. Празникът е християнизиран и се празнува в средата на февруари, защото мнозина вярвали, че птиците са започвали сезона на своето чифтосване на 14 февруари, което е и причината гълъбите често да са свързани с любовта.

heart

Първите валентинки са били изпратени през 15-и век. През 17-и век хората започнали да обменят картички и писма за празника.

heart

Най-популярният подарък за Свети Валентин са цветята. Следван от шоколада и бижутата.

heart

В началото на 19 век лекарите често съветвали пациентите си да ядат шоколад, за да намалят своите копнежи по изгубената любов.

heart

Червената роза е любимо цвете на Венера, която е римската богиня на любовта. Червените рози се считат за цветята на любовта, защото червеният цвят означава силни романтични чувства.

heart

Първата кутия за шоколадови бонбони във формата на сърце е произведена през 1868 година. Днес за празника на влюбените се продават повече от 36 милиона кутии с шоколадови бонбони във формата на сърце.

heart

Според проучване на известна компания за производството на презервативи, продажбите на кондоми са почти 30% по-високи около Деня на влюбените. И това съвсем не е изненадващо, защото през март се продават най-много тестове за бременност от всеки друг месец в годината.

heart

Един от най-известните любовници в историята – Казанова, обичал шоколада не само заради вкуса му, но и защото го правел по-мъжествен.

heart

Около 73% от мъжете подаряват цветя за Свети Валентин.

Прочетете още