Любопитни новини за всички, които предпочитат да пътуват със самолет

Любопитни новини за всички, които предпочитат да пътуват със самолет
11 Юни 2018

В сезона на ваканциите, предлагаме няколко интересни новини за всички, които обичат да пътуват със самолет и предпочитат този начин на придвижване.

Скоро на летищата в Европа - уникални капсули за сън и отдих

Няколко европейски летища скоро ще се обзаведат с уникални капсули за почивка, сън и развлечения. Те се наричат AirPod и се разработват от словенска компания.

Капсулата се отличава с футуристичен, съвременен дизайн и наподобява малък космически апарат от научно-фантастичните филми. Освен условия за спане, AirPod ще предложи възможност за зареждане на джаджи, гледане на филми и достъп до интернет през Wi-Fi.

AirPod е напълно изолирана от външни звуци, но при желание потребителят може да следи какво се случва наоколо. Освен това капсулата уведомява своя гост за пристигащите и кацащи самолети.

В момента AirPod капсулите са достъпни за предварителни поръчки. Според информации от компанията, първите десет капсули ще бъдат монтирани на няколко европейски летища през третото тримесечие на годината.

Заменят илюминаторите с виртуални прозорци

Освен това стана ясно, че авиокомпанията Emirates планира да замени кръглите прозорци в самолетите, известни още като илюминатори с течнокристални екрани - виртуални прозорци.

Според представители на авиокомпанията, благодарение на виртуалните прозорци пасажерите ще виждат по-качествена и по-детайлна картина, в сравнение с гледката от класическите илюминатори. Изображенията на екрана ще се предават от външни камери. Първоначално виртуалните прозорци ще се появят в пътническите самолети от бизнес клас Boeing 777-300R, но не се съобщава кога точно ще настъпи промяната.

Безпилотни самолети ще возят пътници през 2025 г.

Пътнически самолети, управлявани пряко от земята, ще се появят още през 2025 година. И в момента голяма част от самолетните полети се извършват под управление на автопилот, но в присъствието и с помощта на пилоти-хора. Роботът е способен дори да приземи машината в сложни условия и при ограничена видимост. Според експерти, липсата на пилоти-хора ще позволи на авиокомпаниите да спестят около 35 млрд. долара годишно и цените на билетите да бъдат намалени с около 10%, поради сериозните икономии, които ще постигнат авиопревозвачите.

Проблем с въвеждането на напълно роботизирани самолети може да се окаже страхът на пътниците. Доказано е, че те се доверяват повече на живи хора, отколкото на електронни системи.

Прочетете още