Музей на киното отваря врати в Лос Анджелис през 2019

Музей на киното отваря врати в Лос Анджелис през 2019
8 Януари 2019

През 2019 г. Лос Анджелис ще има музей, посветен на магията на киното. Академичният музей на Motion Pictures ще е в близост до Холивуд. В него ще се проследява историята на филмовото изкуство и иновациите му. Ще могат да се видят декори и филмови технологии. Ще бъдат изложени рубинените пантофки, носени от Джуди Гарланд в "Магьосникът от Оз", врати от въображаемото кафене, посещавано от Хъмфри Богарт в "Казабланка", пишещата машина, използвана от Джоузеф Стефано за написването на сценария на "Психо" на Алфред Хичкок.

Зад създаването на музея стои американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите "Оскар". Тържественото му откриване ще е съпроводено с представяне на изложба, посветена на японския режисьор на анимационни филми Хаяо Миадзаки.

"Музеят ще бъде място, където се събират фенове на киното, и ще даде възможност да се възроди любовта на хората към това толкова достъпно изкуство", заяви изпълнителният директор на киноакадемията Доун Хъдсън.

Редица холивудски знаменитости, сред които Том Ханкс, Анет Бенинг и Лора Дърн, са тясно свързани с осъществяването на проекта. Те са организирали кампании за събиране на средства и осигуряване на подкрепа в целия свят. Сградата на музея е проектирана от италианския архитект Ренцо Пиано.

Прочетете още