На 11 май отбелязваме деня на Св. Св. Кирил и Методий

На 11 май отбелязваме деня на Св. Св. Кирил и Методий
11 Май 2019

11 май е ден за почит на светите братя Кирил и Методий. Празникът бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на този ден, когато Църквата почита двамата свети братя.

От 1863 г., 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда идеята за химн. През 1892 г. в Русе, Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва "Върви народе възродени". През май 1901г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста.

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и Църква, вече се чества на един ден - само на 24 май. След 1969 г. се провежда разграничаване на църковния от светския календар, затова днес вече си имаме два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).

На този ден, имен ден празнуват: Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий и техните производни.

В годините на засилен интерес към историческо ни минало и преоткриване на важни моменти свьрзани с периоди на вьзход на българската дьржава, нашите възрожденци отделят достойно място на ролята на славянските просветители за културно-историческото развитие на Източна Европа. След повече от един век - през 1980 год., това признание идва и от папа Иоан Павел II, който ги обявява за покровители на Европа.

Прочетете още