На 17 януари празнуваме Антоновден

На 17 януари празнуваме Антоновден
17 Януари 2019

На 17 януари се почита паметта на Свети Антоний. На този ден празнуват имен ден Антон и Антония, Тони, Тончо, Дончо, Донка, Антоанета и Андон.

Свети Антоний е роден през 251 година в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20-годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се оттеглил от света. След дългогодишна духовна борба постигнал святост и бил удостоен от Бога с дарбата да лекува. Доживял до 105-годишна възраст, запазвайки телесното си здраве и сила. Починал на 17 януари 356 г. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес: победил еретиците на открит диспут, проведен в град Александрия. Успехът му е наречен „тържество на християнството“.

Тъй като светецът е известен с лечителската си дарба, този ден се свързва с болестите и по-точно с различни ритуали за предпазване от тях. Едно време са се правили питки на този ден, които са се мазали с мед и са се давали на децата. И досега в някои райони на България този обичай се спазва, за да са здрави децата, а и възрастните.

На Антоновден много неща са забранени, именно за да не се разгневи чумата. На жените е било забранено да предат, да тъкат и да плетат, както и да варят боб.

Прочетете още