Отиде си актьорът сър Роджър Мур, който изигра Джеймс Бонд в седем филма

Отиде си актьорът сър Роджър Мур, който изигра Джеймс Бонд в седем филма
Снимка: guts-and-uppercuts
24 Май 2017

Почина големият британски актьор сър Роджър Мур. Той изигра цели седем пъти легендарния шпионин Джеймс Бонд – повече, отколкото всеки друг актьор. Роджър Мур е починал на 89-годишна възраст в Швейцария след „кратка, но дръзка“ борба с рака. Погребението му ще бъде в Монако, съобщиха от семейството му. 

Снимка: lipat

Сър Роджър Мур е роден на 14 октомври 1927 г. в Лондон, в семейство на полицай. Първоначално учи в художествено училище и иска да стане художник. Кариерата му на актьор стартира като статист. След завършването на Кралската академия за драматични изкуства участва в различни пиеси, работи също така в радиото и телевизията.

Снимка: bondmovies

През 1953 г. пристига в САЩ и започва да се снима в редица сериали. Става популярен с ТВ сериалите „Айвънхоу“ и „Маверик“. Най-голяма известност му носи ТВ сериалът „Светецът“. Заради договора с този сериал не може да участва в първия филм за Джеймс Бонд през 1962 г. В крайна сметка той получава ролята на най-знаменития агент през 1972 г. и участва в седем ленти, сред които са „Живей, а другите да умрат“, „Мъжът със златния пистолет“, „Муунрейкър“, „Октопуси“ и „Изглед към долината на смъртта“.

Снимка: voxsart

Снимка: jim-kirk

Мур изиграва агент 007, дори повече пъти от легендата Шон Конъри. Пенсионира се като Бонд през 1985 г.

Снимка: seanconneryforever

Той е носител и на редица филмови награди, сред които „Сатурн“, „Златен глобус“ и „Златна камера“.През 2007 г. получава звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Снимка: theacademy

От 1999 г. е командор на Британската армия, а през 2003 година получава рицарско звание заради приноса му към благотворителността.

Прочетете още