Празнуваме Трифон Зарезан - празникът на лозаря и виното

Празнуваме Трифон Зарезан - празникът на лозаря и виното
14 Февруари 2018

На 14 февруари по традиция отбелязваме Деня на лозаря или Трифон Зарезан. Празникът се почита от лозари, кръчмари, градинари и от всички любители на виното. Мнозина празнуват и Свети Валентин, но той е католически празник, а ние си имаме Трифон Зарезан. Бихме казали, че е настина чудесна комбинация честването на любовта и виното да се случват на една дата.  

Според българската традиция, на 14-ти февруари се чества Свети Трифон. Интересното е, че и свети Валентин и свети Трифон са живели почти по едно и също време. Свети Трифон и свети Валентин са били и лечители и двамата претърпяват мъченическа смърт. И двамата живеят около 255-а година н.е. Според някои теории е твърде вероятно двамата светци да са една и съща личност. У нас Свети Трифон се счита за покровител на лозята. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари (по стар стил) или на 1 февруари, когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден.

Както на 1-ви февруари, така и на 14-ти имен ден имат всички, които носят имената Трифон, Трифона, Трифка, Радка, Рачо, Лозан, Лозана и Гроздан.

Според народните поверия лозята се зарязват, а след това се поливат с вино, за да бъдат много плодородни. Това е един специален ритуал, на който се избира и „цар на лозята“, който бива закичен с венец от лозови пръчки. Корените на празника са в далечното минало на древна Гърция и прочутите Дионисиеви тържества.

Както на всеки голям празник, така и на Трифон Зарезан се приготвя празнична трапеза. Рано сутрин всяка домакиня трябва да омеси празнична пита. На масата трябва да има и курбан чорба от кокошка или ястие с кокошка, ориз, булгур, мед и разбира се вино.

Прочетете още