Светът става футбол! Ето любопитни новини

Светът става футбол! Ето любопитни новини
14 Юни 2018

Световното първенство по футбол е най-голямото събитие в света на спорта, което се наблюдава от милиарди фенове на най-великата игра. Сега, очите на целия свят са приковани към Русия, която посреща Мондиал 2018 и 32-ата отбора-участници, от които отново очакваме да сътворят най-доброто шоу на планетата.

Представяме ви любопитни новини, свързани с първенството:

Официален музикален инструмент на Световното по футбол - "дървените лъжици на победата"

Дървените лъжици бяха избрани за официален музикален инструмент на световното първенство по футбол в Русия. Организаторите съобщиха, че дървените лъжици са избрани при конкуренцията на два вида кречетало и маракаси. Привържениците, които не се чувстват сигурни в използването на музикалния инструмент, ще могат да тренират с пластмасов прототип със залепени лъжици в долната част за по-лесно използване. За разлика от атрактивните вувузели на световното в Южна Африка през 2010 г. и каксиролите преди четири години в Бразилия, с дървените лъжици организаторите на шампионата в Русия залагат на ритмичността пред силния шум.

Слонове играха футбол като част от кампания против незаконните залагания

В Тайландския град Аютая пък слонове играха футбол като част от кампания против незаконните залагания. Девет слона, боядисани в цветовете на националните знамена на държави, участващи в тазгодишния Мондиал си подаваха топката в 15-минутен мач срещу ученици от местно училище. Нелегалните футболни залагания са много разпространени в държави като Тайланд и Малайзия. Там футболът е изключително популярен, но не съществуват законни възможности за залагания.

3 държави ще приемат Световното първенство по футбол през 2026 година

За първи път в историята 3 държави ще приемат Световното първенство по футбол през 2026 година. За общата кандидатура на Канада, Мексико и Съединените щати гласуваха 134 делегати по време на 68-ия Конгрес на ФИФА, който се проведе в Москва, ден преди старта на шампионата в Русия. Другият претендент да приеме Мондиала след 8 години бе Мароко.

По Радио 1 и Радио 1 Рок, на всеки кръгъл час от 8 до 18 часа в делнични дни ще звучат новини от Световното първенство.

Прочетете още