Учени събират полезните свойства на червеното вино в хапче

Учени събират полезните свойства на червеното вино в хапче
8 Август 2016

Полезните за здравето свойства на червеното вино са известни, но сега група учени се опитват да извлекат най-доброто от алкохолната напитка под формата на хапче.

Снимка: goddessdvoraworld

Една от най-полезните съставки във виното е резвератола, която според лекарите защитава от сърдечни болести, диабет и Алцхаймер. Той обаче се намира в относително ниски количества в напитката, които прекалено бързо се разграждат от черния дроб. Човек трябва да консумира около 1000 бутилки вино на ден, за да може съставката да повлияе на забавянето на болестта на Алцхаймер например, пише списание "Ел".
Снимка: infinite-flow
Именно тук се намесва екипът от изследователи на Университета на Нов Южен Уелс в Австралия, които провеждат опити за разработване на хапче, което да комбинира пречистен резвератол и други съставки на виното, които го правят толкова полезно.

Снимка: justemoinue2

Учените разработват формула, която да "заздрави" молекулите на резвератола и да предотврати бързото му разграждане от черния дроб. Целта на екипа е да създаде вещество, което "наподобява синергичния ефект на чаша вино без негативните ефекти на алкохола". 

Снимка: starvedsleep

Учените планират да тестват своето хапче при пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер и Фридрайхова атаксия (състояние, при което болният губи контрол върху крайниците си).

Резвератол, който също така може да бъде открит в боровинките и натуралния шоколад, в момента се продава като хранителна добавка, но няма клинични доказателства, че помага в борбата с болести.

Снимка: Снимка: ksaveraart

Прочетете още на: http://dariknews.bg

Тагове: Наука

Прочетете още