В нощта срещу Кръстовден се сбъдват желания

В нощта срещу Кръстовден се сбъдват желания
13 Септември 2019

На 14 септември българската православна църква се прекланя пред кръста, на който е разпънат Исус Христос. Денят се нарича Кръстовден, хората вярват, че молитвите им ще се сбъднат.

Имен ден празнуват всички, носещи имената: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

Поклонение пред кръста се извършва 4 пъти в годината – третата неделя след Великденския пост, наречена Кръстопоклонна, Велики петък, 1 август и на Кръстовден.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. На 14 септември деня и нощта се кръстосват, а температурите започват да се понижават.

На този ден много хора се отправят към местността Кръстова гора и нощуват там. Легендите разказват, че в района е заровено парченце от Христовият кръст. В народните поверия се казва, че всички молитви ще бъдат чути на този ден. Ако в нощта срещу Кръстовден отправите към Господ своето откровено желание, то знайте, че Той слиза на земята, за да го чуе и изпълни.

Прочетете още