Велика сряда е! Денят на Тайната вечеря и предателството

Велика сряда е! Денят на Тайната вечеря и предателството
Снимка: phireside
12 Април 2017

Днес - 12 април, е третият ден от Страстната седмица - Велика сряда. Този ден е посветен на строг пост, в който Църквата припомня за предателството на Юда и призовава към покаяние.

След деня, посветен на притчи и беседи - Велики вторник, на днешния ден Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника.

Другото съдбоносно библейско събитие е Тайната вечеря, на която Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

След вечерята Христос взима хляба, разчупва го и раздава на учениците си с думите: "Вземете, яжте, това е моето тяло." После вдига чашата с червено вино и казва: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв. Кръвта на Новия Завет, която се пролива за опрощаване на греховете." С тези слова се поставя началото на ново духовно учение, на нов мироглед. Установено е тайното свето причастие. Същата вечер Исус заедно с учениците си отива на Елеонската планина, за да отправи от нея молитвите си към Отеца.

На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, предимно от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве.

На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа. Забравете за чистенето, прането, шиенето и дори за готвенето. Ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме.

Прочетете още