Вместо с пароли и пръстов отпечатък ще отключваме смартфона си с мозъчни импулси

Вместо с пароли и пръстов отпечатък ще отключваме смартфона си с мозъчни импулси
13 Юни 2018

Паролите продължават да са най-популярния начин за отключване на смартфона ни. Водещите производителите на смартфони използват масово сензори за пръстов отпечатък и скенери за ириса на очите за целта. В същото време учените от цял свят продължават да експериментират с различни идеи как да ни предложат много по-безопасна система за отключване и удостоверяване на самоличността ни.

Eкип от специалисти на University of Buffalo смятат, че вместо отпечатъка трябва да бъдат използвани мозъчните импулси на потребителите. За целта устройствата ни ще имат специални сензори, които разпознават този тип сигнали, които на практика не могат да бъдат фалшифицирани, информира AndroidAuthority. Проектът е базиран на концепцията, че човешкия мозък е изключително сложен и разбира се работи строго индивидуално за всеки един човек.

Това означава, че импулсите и мозъчните вълни имат уникална структура, която лесно може да се използва за идентификация на съответния потребител. Експериментите им досега показват, че подобна система разпознава даден човек за милисекунди, като ефективността ѝ e от порядъка на 95%. Предстои още много работа върху технологията, но учените смятат, че мозъчните вълни могат да крият ключа за разработването на много по-ефектен метод за идентификация от паролите, които използваме масово днес.

Прочетете още