За радостта от движението

За радостта от движението
Снимка: fitness-fits-me
27 Юли 2016

Похапвайте тези храни, за да се радвате на пълноценен живот. Ако искате да сте здрави, да се движите свободно, да укрепнете костите си, добавете тези храни в хранителния си режим:

Снимка: helplng

Риба
Някои риби, като сьомга, риба тон, скумрия и херинга, са богати на така полезните омега-3 мастни киселини, които спомагат за предотвратяването на ревматоиден артрит.

Череши
Изследвания показват, че консумацията на череши спомага за намаляване на шанса от симптоми на подагра. Този вкусен плод е пълен с антицианини, които имат противовъзпалителен ефект. Антоцианините можете да откриете още в ягодите, малините, боровинките и къпините.

Млечни продукти
Нискомаслените млечни продукти – прясно и кисело мляко, както и сиренето, са богати на калций и витамин D, които спомагат за заздравяване на костите. А ако не обичате млечни продукти, то набавете си тези полезни вещества от зеленолистните зеленчуци.

Броколи
Този прекрасен зелен зеленчук е богат на витамини К и С. Освен това съдържа съединение, наречено сулфорафан, което според учените може да помогне за предотвратяването или забавянето на развитието на остеоартрит.

Зелен чай
Зеленият чай е богат на антиоксиданти. Смята се, че редовният му прием спомага за намаляване на възпаленията и бавното разрушаване на хрущялите. Проучвания показват, че някои вещества в зеления чай блокират производството на молекули, които причиняват увреждане на ставите.

Цитруси
Цитрусовите плодове – като портокали, грейпфрут и лимони, са богати на витамин С, а проучвания показват, че приемът на този витамин е превантивна мярка срещу артрит и остеоартрит.

Боб
В боба има изключително много фибри, както и протеини, които са важни за здравето ни. Някои зърна са богати на фолиева киселина, магнезий, желязо, цинк и калий, които спомагат за здрави стави.

Ядки
Ядките са богати на протеини, калции, магнезии, цинк, витамин Е и съдържат много фибри. Похапвайте орехи, кедрови ядки, фъстъци и бадеми.

Снимка: kacenka306
 

Тагове: Полезно

Прочетете още