10 храни, които най-бързо горят мазнини

10 храни, които най-бързо горят мазнини
Снимка: Marco Verch
11 Януари 2018

Ако искате да постигнете баланс в тялото, да сте сити, да се чувствате жизнени, здрави и бързо да се справите с излишните мазнини, ето храните, които трябва задължително да включите в менюто си. Те са здравословни, лесно достъпни и са най-добрите приятели на красивото и здраво тяло.

1. Орехи

Приемът на омега-3 мастни киселини, с които орехите са пълни, активират изгарянето на мазнините, като променят инсулинова резистентност. Орехите съдържат най-много полезни вещества и най-голямо количество омега-3 алфа-линоленова киселина, около 3 грама в една ядка. Те също са важна част от ниско-гликемичната диета, при която проучвания показват, че се горят 300 калории на ден повече от високо-гликемичната.

Снимка: U.S. Department of Agriculture

2. Джинджифил

От векове насам джинджифилът се използва като лек за проблеми с храносмилателната система. Той е изключително полезен, защото отстранява възпаленията, убива микробите и подобрява кръвното налягане. Освен това ни помага да горим калории, още докато ядем.

3. Зелен чай

Опитайте го вместо следобедното кафе. Зеленият чай поддържа функцията на щитовидната жлеза и засилва метаболизма.

Снимка: Craig Rohn

3. Овесени ядки

Овесените ядки са здравословни, защото понижават кръвната захар и инсулина. Те са бавно усвояващи се въглехидрати, което ви кара да горите много повече калории, отколкото ако приемате бързо усвояващи се въглехидрати.

5. Сьомга

Сьомгата има повече здравословни, омега-3 мастни киселини, важни за мозъка, сърцето, ставите и стомаха, отколкото всяка друга храна. Тя е изключително популярна като здравословно ястие и почти няма диета, която да не я включва. Тя засища и дава на организма ви много протеини.

Снимка: Jeremy Keith

6. Киноа

Тази супер храна е навсякъде и има основателна причина. Киноа е фантастична алтернатива на киселинното образуващите зърнени храни като пшеница и ечемик. Тя дава дълготрайна енергия и е пълна с добри бактерии, които предотвратяват подуване на корема.

7. Ленено семе

Съдържа солидно количество омега-3 алфа-линоленова киселина.

8. Грейпфрут

Доказано е, че грейпфрутът спомага бързото и трайно сваляне на килограми, стига да бъде консумиран достатъчно често. Освен това той ни кара да отслабваме, дори и без да променяме драстично хранителния си режим. Това е така заради способността на грейпфрута да занижава нивото на инсулина и благодарение на химикала, който съдържа, наречен "наригин“, който предотвратява натрупването на мазнини в тялото.

Снимка: Duncan Hull

9. Мед

Да, той е пълен със захар, но има учудващо нисък гликемичен индекс. Поддържа нивото на инсулина ниско и спомага за бързото горене на калории. Медът е богат и на азотен оксид, което подобрява метаболизма.

10. Яйца

Яйцата правят мускулите, много странно, че ги причисляваме към храните, които топят мазнини и то бързо. Редица проучвания доказват, че хората които закусват с яйца, през деня имат много по-слаб апетит и горят калории много по-бързо.

Прочетете още