14 октомври - отбелязваме празника на Света Петка

14 октомври - отбелязваме празника на Света Петка
14 Октомври 2019

На Петковден – 14 октомври, църквата почита Св. преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка Българска - една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят. Това е един от големите народни празници, с които българите отбелязват края на топлото време и настъпването на зимата.

Имен ден празнуват Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш и Кева.

Света Петка закриля дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните.

Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Дотогава всичката земеделска работа трябва да е приключила, затова и народът казва "На Петковден ралото да ти е под стрехата". Денят празнуват и овчарите.

На Петковден в някои краища се спазва обичая "полезване". Според него, какъвто човек ти стъпи първи в къщата, определя късмета и здравето през цялата година.

Прочетете още