5 факта за щастливите служители и ползата от това

5 факта за щастливите служители и ползата от това
16 Ноември 2018

Щастливите служители са по-продуктивни!

Всяка компания иска нейните служители да работят ползотворно и да показват добри резултати. Прието е да се смята, че доброто заплащане е достатъчен стимул служителите да изпълняват ефективно задълженията си. Но резултатите от изследвания, проведени в наши дни, доказват, че заплащането не е единственият фактор, който оказва влияние върху продуктивността ни.

Изследователи твърдят, че щастливите служители наистина работят по-усърдно. Поредица от тестове доказват, че щастието прави хората с 12 процента по-продуктивни. В изследването се включили повече от 700 участници. Ето думите на екипа, провел експериментите за изследването, според които позитивните емоции правят хората по-дейни.

“Щастливите работници използват времето си по-рационално, увеличавайки темпото, с което работят, без това да засяга качеството на работа”, коментира резултатите д-р Даниел Сгрой от Катедрата по икономика на Университета в Уорик. “Това изследване ще предостави някои насоки за управление на персонала във всяка една организация. Ръководителите трябва да се стремят да направят работното място “емоционално здраво” за своите служители.”

Предоставяме ви 5 факта за щастливите служители и ползата от това

1. Компаниите, в които работят щастливи служители, се представят с 20% по-добре от конкурентите си

Щастливите служители са тези, на които им пука за компанията и имат желание да работят за нейния успех. Щастливият екип харесва това, което прави, и приема работата като удоволствие, а не като досадно задължение.

2. Служителите с по-голяма свобода са по-щастливи на работа

Рестрикциите и правилата на работното място карат служителите да се чувстват нещастни. 58% от служителите твърдят, че са щастливи, когато имат повече свобода на действие в офиса.

3. Близките приятелски отношения на работа повишават удовлетворението с до 50%

Безброй изследвания доказват, че колкото повече приятели имаш, толкова по-щастлив се чувстваш. Така че е напълно разбираемо – повече приятели в офиса е равно на по-щастливи хора на работното място. Ако се замислите, ще установите, че прекарвате повече време с колегите си, отколкото с приятелите си извън работа. Приятелството на работа те кара да усещаш, че правиш нещо заедно с хора, които са ти близки и харесваш.

4. Едни от най-важни фактори, които водят до по-голямо удовлетворение на работното място, са чувството за сигурност и финансовата стабилност

78 процента от хората вярват, че да работиш като постоянен служител, е по-добре отколкото да си външен сътрудник, т.е. фрийлансър. Основната причина за това е гаранцията, че редовно ще получават заплата. Сред най-големите предимства да бъдеш постоянен служител отговорилите на проучването посочват освен постоянния доход и по-голямо чувство за сигурност. Последното се дължи на редовните социални и здравни осигуровки, стабилност и гарантирани социални обезщетения в случай на безработица, пенсиониране, заболяване или отпуск за отглеждане на дете.

5. Служителите, които съобщават, че са щастливи на работа, ползват 10 пъти по-малко болнични от тези, които са нещастни в офиса

Освен по-малкото болнични, щастливите служители остават до по-късно на работа, прекарват два пъти повече от работното си време, фокусирани върху задачите, за които им се плаща и постигат два пъти по-добри резултати. Каква е причината за това? Изследванията показват, че усещането за щастие стимулира имунната система. Нещастието пък води до стрес, който повлиява негативно сърдечно-съдовата и имунната система. От друга страна, типичните за щастливите служители смях и хумор действат добре на имунитета, дават енергия и предпазват от стрес.

Прочетете още