50 години от кацането на Луната - "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."

50 години от кацането на Луната -
20 Юли 2019

Днес се навършват 50 години от първото кацане на Луната. На 16 юли 1969 г. астронавтите Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин „Бъз” Олдрин са изстреляни от космическия център Кейп Кенеди Флорида с Apollo 11 и на 20 юли успешно кацат на Луната, за да напишат първата страница от златната си история. Нийл Армстронг е първият човек в историята на човечеството, стъпил на Луната.

Своята важна роля в този значим момент заема радиопредавателят на Motorola - S-Band Transponder, с който е оборудван кoмандният модул на Apollo 11. Той е единственият комуникационен предавател, свързващ космическия кораб със Земята и е предавал всички звуци и сигнали. Именно благодарение на него завинаги остават запечатани думите на Нийл Армстронг:

"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството...".

По този начин Motorola - S-Band Transponder на борда на Apollo 11 предава телеметрични, проследяващи, гласови и телевизионни сигнали между Земята и Луната и те достигат до повече от 500 милиона души, превръщайки стъпването на Луната в едно от най-гледаните в историята събития на живо за всички времена. След това НАСА използва оборудването на Motorola в много космически полети в продължение на десетилетия.

Прочетете още