Честит Национален празник, българи!

Честит Национален празник, българи!
3 Март 2018

Честит Национален празник на всички българи. Поклон пред подвига и саможертвата на всички български и руски воини отвоювали за нас Свободата! Нека се гордеем с героичната си история, да почитаме славните нейни борци! Днес честваме 140-годишнината от подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя.

През далечната 1878 година се случва чудото за хиляди и се сбъдва мечтата на велики личности като Левски, Ботев, Каравелов и още много други смели българи, борещи се за благото на народа ни, за свободата ни и правото на избор!

Това е денят, който поколения наред са очаквали напразно през живота си стотици години. Денят, в който родината ни е усетила свободата. Свобода така изстрадана от знайни и незнайни герои и борци за нея. 

Малко хора обаче знаят, че точно 40 години по-късно, на 3-ти март 1918-а година България, вече свободна и независима държава, подписва един много по-важен за европейската история договор. Освен Освобождението днес отбелязваме и една годишнина, за която малко се говори – 100 години от подписването на Брест-Литовския мирен договор. Договор, който слага край на участието на Русия в Първата световна война. С него Русия капитулира пред Германия, Австро-Унгария, Османската империя и… България. Болшевиките признават независимостта на Грузия, Украйна и Финландия, губят контрол над Полша, Литва, Латвия и Естония и сдават общо над два и половина милиона квадратни километра територия. Датата на подписването – 3-ти март – е избрана именно от българската страна.

На този ден трябва да си стиснем ръцете и да се поздравим един друг с това, че сме потомци на славни прадеди. Днес, свеждаме глави и пред паметта на хиляди българи, които са се борили за тази свобода, за всички храбри българи от времето на Априлското въстание, на цялото ни Възраждане. 

Още веднъж – честит 3-ти март на всички българи!

Прочетете още