Честит рожден ден на Al Pacino

Честит рожден ден на Al Pacino
25 Април 2019

На днешния 25 април, през 1940 година е роден актьорът, демонстриращ класа, американски професионализъм и италиански чар - Алфредо Джеймс Пачино. Днес филмовата легенда празнува своя 79-и рожден ден. Едва ли има киноман, който да не е чувал за Ал Пачино и да не се е възхищавал от неговия талант и изключителни превъплъщения.

Произходът му е сицилиански, неговите дядо и баба по майчина линия имигрират в САЩ от Сицилия. През цялата си кариера Пачино се раздвоява между любовта си към сцената и големия екран. Макар, че се възприема предимно като театрален актьор, филмите са тези, които го прославят по целия свят. Кариерата му обхваща повече от пет десетилетия и над 30 филма.

Излишно е да казваме, че Ал Пачино е един от най-великите актьори в историята на киното. Първата му главна роля в киното е през 1971 г. във филма "Паника в Нийдъл парк". В този филм Пачино играе наркозависим, а изключителното му изпълнение в лентата привлича вниманието на режисьора Франсис Форд Копола, който незабавно му предлага ролята на Майкъл Корлеоне в "Кръстникът". Това превъплъщение му печели номинация за "Оскар" за "най‑добра поддържаща мъжка роля" и го изстрелва между водещите холивудски актьори.

В своята кариера е участвал в множество филми, сред които най-известните са трите части на "Кръстникът", "Серпико", "Кучешки следобед", "Франки и Джони", "Белязаният", "Усещане за жена", "Жега", "Адвокат на дявола", "Вътрешен човек", "Бандата на Оушън 3" и още много, много други.

Ето още факти за един от най-любимите актьори на поколения:

► Преди да стане известен актьор, Ал Пачино е работил различни неща, дори като строителен надзирател.

► Първото му признание е през 1968 г., когато печели наградата на театралната гилдия за най-добър актьор.

► Носител е на "Оскар" за най-добра мъжка роля през 1992 г. за ролята във филма "Усещане за жена".

► През януари 2001 г. Пачино получава Златен глобус за цялостната си кариера.

► Никога не се е женил, но има три деца.

► През 2011 г. на кинофестивала във Венеция получава награда за цялостно творчество по време на премиерата на "Саломе".

Прочетете още