Интересни факти за най-престижните филмови награди в света – "Оскарите"

Интересни факти за най-престижните филмови награди в света –
7 Февруари 2019

Както всяка година по това време, света и по-специално Холивуд е в трескаво очакване на церемонията по раздаването на наградите "Оскар" и на това, кои ще са големите победители. В своето над 90-годишно съществуване "Оскарите" се превърнаха в най-престижните призове в света на киното и едно от най-гледаните телевизионни събития в цял свят през годината. Наградите на Американската филмова академия за кинематографично изкуство и наука винаги са свързани с много емоции и любопитни събития. 91-ата церемония по връчването на престижните статуетки ще се състои на 24 февруари в Dolby Theatre, Лос Анджелис.. Събитието обаче е интересно не само с големите победители и носители на така желаните призове, а и с по-малко известни, но много любопитни факти около наградите "Оскар".

Представяме ви 10 интересни факта за наградите "Оскар":

1. Първата церемония е през 1929 г. На нея присъстват 270 човека, раздадени са 15 статуетки и цялата церемония трае 15 минути.

2. Марлон Брандо е единственият актьор, номиниран в четири поредни години в категорията за най-добра главна мъжка роля. Ал Пачино го следва с една номинация за поддържаща роля и три за най-добър актьор между 1972 и 1975 г.

3. Само три филма са печелили всички награди в "Голямата петорка" на Академията - за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор и актриса и най-добър сценарий. Това са "Случи се една нощ" (1934), "Полет над кукувиче гнездо" (1975) и "Мълчанието на агнетата" (1991).

4. На официалното афтър парти се сервират 1200 бутилки шампанско и 4000 шоколадови статуетки "Оскар".

5. Статуетката "Оскар" се изработва от сплавта британиум, след което се покрива със злато. Стойността й е 400 долара, а теглото й е 3,85 кг.

6. На платената публика на церемонията се плаща по 125 долара на човек.

7. По време на Втората световна война, статуетката се изработва от пластмаса. Такива Оскари са получили "Отнесени от вихъра", "Пинокио" на Disney и "Гроздовете на гнева".

8. Композиторът Джон Уилямс е съвременникът, който има най-много номинации за "Оскар" - цели 51. Първата му номинация е от 1967 г., а последната - от 2018-а година за музиката към "Междузвездни войни - Последните джедаи".

9. През 2000 г. 55 статуетки са откраднати в Лос Анджелис. След няколко дни са намерени в кофа за боклук, а човекът, който ги е открил, е възнаграден с два билета за церемонията и 50 000 долара.

10. Единствените актьори, които са получавали "Оскар" посмъртно са Питър Финч и Хийт Леджър. Златната статуетка на Хийт Леджър за ролята в "Тъмният рицар" днес е притежание на дъщеря му Матилда.

Прочетете още