Кралят на сръбската фолк музика Шабан Шаулич загина след тежка катастрофа

Кралят на сръбската фолк музика Шабан Шаулич загина след тежка катастрофа
17 Февруари 2019

Легендата на сръбската фолк музика Шабан Шаулич загина днес след тежка автомобилна катастрофа в Германия. Инцидентът е станал в Билефелд, недалеч от Дортмунд. 67-годишният изпълнител е пътувал заедно с кума си. Певецът е издъхнал в болницата, където е откаран веднага след катастрофата.

Големи звезди на сръбската музика изказаха своите съболезнования за Шабан Шаулич. „Напуснаха ни най-добрите – сред тях Шабан. Учих се от него, сътрудничихме си, пеехме и скърбяхме заедно, обичахме го и го уважавахме..Вечна слава, скъпи приятелю“ – написа в профила си във фейсбук Лепа Брена.

Шабан Шаулич е роден на 6 септември 1951 г. в град Шабац, Сърбия, в семейството на мюсюлмани. Много пъти за него е писано, че има ромски произход. Веднъж той шеговито казва: "Аз съм циганин, роден от туркиня и закърмен със сръбски темперамент!"

Още като дете пее. На 8 се качва за пръв път на сцената. На 17 записва първата си плоча. Половин година по-късно издава втората, и тя става Златна. Емблематичен за творчеството му е първият му албум - "Дайте ми утеха" ("Дајте ми утјеху"). Творчеството на Шаулич като изпълнител и автор на текстовете на голяма част от песните му, е изпълнено по един трогателен начин с най-емоционалните теми в човешкия живот - Любовта, Тъгата, Загубата, Самотата, Смъртта...

До 1975 г. автор на песните му е Будимир Йованович, след което Шаулич започва сам да пише и композира. Има издадени над 33 албума.

Кралят на сръбската фолк музика имаше огромен брой почитатели в България и неслучайно направи своя концерт за 50-годишния си творчески юбилей у нас в Зала „Армеец“ през декември миналата година и събра 22 000 българи.

Поклон пред паметта му!

Прочетете още