Mozilla Firefox разработват собствена система за превод на интернет странци без GoogleTranslate

Mozilla Firefox разработват собствена система за превод на интернет странци без GoogleTranslate
22 Октомври 2019

Mozilla Firefox скоро ще получи функция за превеждане на интернет страници в реално време. За разлика от Google Chrome обаче, браузърът няма да използва Google Translate или дори Bing Translator, съобщава TechRadar. Вместо това ще се използва независима технология.

Тя ще извършва цялата работа по превеждането на страниците в рамките на устройството на потребителя. Никаква информация няма да се изпраща до сървъри на Mozilla, което е част от обещанието на компанията да даде по-голям контрол на потребителите над техните данни. Освен това ще спести и разходи за Mozilla, защото няма да е нужен допълнителен хардуер за обработка на информацията.

Услугата на Firefox ще се реализира заедно с The Bergamont Project. Това е е независим проект, който разработва технология за превод от езици директно в устройствата на клиентите чрез машинно обучение. По-рано тази година проектът получи инвестиция в размер на 3 млн. евро от Европейския съюз, като вече разполага и с голяма библиотека, която да помага за по-точните преводи. Функцията все още се разработва от Mozilla, като към момента има готова ранна демо версия, а тя може да бъде готова за потребителите догодина.

Източник: www.digital.bg

Прочетете още