На 20 август Православната църква почита Св. Пророк Самуил

На 20 август Православната църква почита Св. Пророк Самуил
20 Август 2019

На 20 август църквата почита Св. Пророк Самуил. Честит имен ден на всички, които носят името Самуил и Самуила, което означава „измолен от Бога“.

Самуил е живял през 11 в. пр.Хр., и е последният съдия на Израил. „Съдиите” били племенни водачи със жречески и съдийски функции, чиято институция обединявала 12-те еврейски племена и поддържала култа към Йехова. В Библията Самуил е този, който помазва царете и им дава власт.

Според легендата Самуил е роден в семейството на Елкана от град Рама, който имал две жени - Ана и Фенана. Ана не можела да има деца дълго време, заради което се молела непрекъснато. Молбата й към Бог била да я дари със син, в благодарност на което тя ще му го посвети. Молитвата й се изпълнила и „Измоленият от Бога” Самуил останал да расте в храма при първосвещеник Илий.

След няколко години станало ясно, че има дарба да пророкува. Докато растял, той поучавал израилтяните и ги карал да се покаят за греховете си. Народът го слушал и изпълнявал напътствията му. Затова според желанието на всички го избрали за съдия и началник. С помощта на Самуил израилтяните се избавили от 20-годишното филистимийско робство. Управлявал мъдро и справедливо и починал от дълбока старост.

Прочетете още