Научно доказано – музиката лекува нервите

Научно доказано – музиката лекува нервите
6 Август 2019

Когато слушаме музика, в мозъка ни протичат поредица от неврологични процеси, които отдавна вълнуват учените. През годините са правени много изследвания с цел най-после да бъде намерен отговор на загадката защо ритмичните звуци имат толкова силно въздействие върху нас. Оказва се, че музиката може да служи като алтернатива на лекарствата за успокояване на пациентите, съобщава Press Association.

Преди много интервенции пациентите получават седатива мидазолам за успокояване. Клинично изпитание в САЩ показа, че музиката може да е също толкова ефикасна. Изследването е направено с пациенти, подлагащи се на регионална блокада на нерви.

Безпокойството преди операция е много често. То може да повиши нивата на стресовите хормони, а това да се отрази на възстановяването. Седативите срещу безпокойство обаче имат странични ефекти, които могат да повлияят на дишането и кръвния ток.

Учените от университета на Пенсилвания са работили със 157 души, една част от които са получили мидазолам, инжектиран три минути преди блокадата на нерви. Втората група е слушала "Weightless" на Marconi Union. Нивата на безпокойство в двете групи били сходни, което показва, че музиката е ефикасна като седатива.

До момента изследователите не са открили конкретен "музикален център" в човешкия мозък, но невропсихолози от университета в Чикаго са установили нещо изключително интригуващо – подобно на много други процеси, и задачите, свързани с възприемане и извличане на удоволствие от музиката са разпределени в няколко области на мозъка. Резултатите от изследванията им са показали, че притокът на кръв в мозъка се увеличава и намалява в зависимост от стила на музиката, която слушаме, поради реакция на части от мозъка, които се свързват с емоцията и възбудата. Оказва се, че при 80 процента от хората музиката може да предизвика силни физически реакции, като някои от тях могат да се сравнят дори с тези на оргазъм. Спокойните мелодии например оказват благоприятно влияние на абстрактните процеси в мозъка и така ни правят по-креативни, а новата музика подобрява шофьорските умения, показва проучване на Ben-Gurion University в Израел.

Проучване, проведено с пациенти, преживели инсулт, показва, че при тези от тях, които са слушали класическа музика, се е подобрила значително способността на мозъка им да обработва изображения. Учените споделят, че примерите за благотворно влияние на музиката върху неврологичните процеси в човека са наистина много.

Прочетете още