От днес светът става Олимпиада

От днес светът става Олимпиада
23 Юли 2021

23 юли е дългоочакваният ден на откриването на Летните олимпийски игри Токио 2020, които бяха пренасрочени с година по-късно заради глобалната пандемия. Церемонията по официалното откриване ще се състои от 14:00 часа българско време.

Знаменосец на българската делегация по време на Откриването ще бъде Мария Гроздева, най-титулуваната българка с пет олимпийски медала ще участва в Токио на своята рекордна за наш състезател седма олимпиада. България ще участва с 42 състезатели. В японската столица ще се представим в 14 спорта, сред които традиционно силните за страната ни борба, вдигане на тежести, спортна стрелба, бокс, художествена гимнастика, лека атлетика и др.

На предишните игри преди пет години в Рио изпратихме 51 участници в 14 спорта. За сметка на тенис, модерен петобой, гребане, фехтовка и колоездене, сега в делегацията ни се включват състезатели по вдигане на тежести, спортна гимнастика, тенис на маса и най-новия олимпийски спорт карате. На последните две олимпиади България печелеше по 3 медала без да има шампион: в Лондон 2012 сме с два сребърни и един бронзов медала, а в Рио 2016 с един сребърен и два бронзови.

Прочетете още