Ръсел Кроу става на 55. Честит рожден ден, Гладиаторе!

Ръсел Кроу става на 55. Честит рожден ден, Гладиаторе!
7 Април 2019

Един от най-забележителните актьори на нашето време Ръсел Кроу е роден на 7 април 1964 г. в Уелингтън, Нова Зеландия и днес той празнува своя 55-и рожден ден. Когато е малък, семейството се мести в Австралия. Майка му го урежда да се снима в австралийски сериал на 6-годишна възраст. Осем години по-късно семейството му се връща в Нова Зеландия, където баща му отваря пъб. По това време Ръсел се подвизава в няколко рок банди. Твърдо решен да бъде част от шоубизнеса, когато е на 18 години той заминава отново за Австралия. Година след като се установява на континента, новозеландецът е избран за певец и танцьор в австралийската версия на спектакъла "Брилянтин".

Дебютният филм на Ръсел Кроу е романтичната драма "The Crossing". На снимачната площадка на филма среща жената, за която по-късно ще се ожени – Даниел Спенсър. Следва лентата „The Efficiency Expert“, където участва заедно с Антъни Хопкинс. През 1991 г. Кроу играе в "Proof", а за ролята си получава награда от Австралийската филмова академия. Но безспорно най-силното му изпълнение за този период е в "Ромпър стомпър" (1992) на Джефри Райт. И тъй като Кроу никога не е спирал да се занимава с музика, решава, че моментът е настъпил, и създава групата "30 Odd Foot of Grunts", с която има записани няколко албума, но не постига особен успех.

До края на 90-те Кроу се снима в "Бърз или мъртъв" (1995) с режисьор Сам Рейми и "Поверително от Ел Ей" на Къртис Хенсън, където си партнира с Кевин Спейси и др. Краят на десетилетието ще се окаже тоталният трамплин за кариерата на Ръсел. През 1999 г. австралиецът участва във "Вътрешен човек" на Майкъл Ман, заедно с Ал Пачино и Кристофър Плъмър и логично е номиниран за "Оскар", но статуетката отива при Кевин Спейси за ролята му в "Американски прелести".

Началото на новото хилядолетие започва ударно с ролята в "Гладиатор" - боксофис разбивачът на Ридли Скот е номиниран в 10 категории на наградите Оскар и в крайна сметка този път няма кой да попречи на Кроу да вземе престижната статуетка за най-добър актьор.

През 2001 г. Ръсел влиза в образа на д-р Джон Наш в "Красив ум" на Рон Хауърд, за който взима награда БАФТА за най-добро изпълнение на актьор в главна роля и "Златен глобус" в категория най-добър драматичен актьор.

След две години участва в "Господар и командир" на Питър Уиър. 2005 г. също е успешна, тъй като той прави поредното добро сътрудничество с режисьора Рон Хауърд – този път в "Късметлията". Режисьорът Джеймс Манголд пък го привлича за лентата "Ескорт до затвора" през 2007 г., а сред колегите му във филма блести Крисчън Бейл. Като очевиден любимец на Ридли Скот, Кроу участва и в следващия му филм - "Американски гангстер", както и в по-следващия - "Мрежа от лъжи", където си партнира с Леонардо ди Каприо.

В следващия му филм - "Правилата на играта", играе редом с Бен Афлек, Рейчъл МакАдамс, Хелън Мирън, Робин Райт и др. Следва "Робин Худ" (2010), който отново е под "диригентството" на Ридли Скот и който исторически образ Ръсел отново представя белстящо в партньорство с изключителната Кейт Бланшет.

Продължава с още много роли, като задължително трябва да отбележим "Ной" (2014) на режисьора Дарън Аронофски, базиран на историята за Потопа и Ноевия ковчег от "Битие".

Той безспорно е велик актьор, изиграл изключителни роли в едни от най-запомнящите се филми на съвременното кино. И тъй като най-яркият образ на Ръсел е превъплъщението му в Максимус, ние казваме: Честит рожден ден, Гладиаторе!

Прочетете още