Телефонните разговори в ЕС поевтиняват от 15 май

Телефонните разговори в ЕС поевтиняват от 15 май
8 Април 2019

От 15 май 2019 влизат в сила новите правила за по-евтини телефонни повиквания и кратки текстови съобщения в рамките на Европейския съюз, за потребителите - физически лица.

Съгласно тези правила цената на дребно за мобилни и фиксирани международни разговори от България към номера от мрежите на операторите в страните в Зона ЕС ще бъде 0,44 лв. на минута и 0,14 лв. на изпратен SMS. Минималното първоначално време за таксуване е 60 секунди.

След като миналата година ЕС уеднакви цените на роуминг в цялата общност, от 15 май 2019 г. влиза в сила и таванът за международни разговори. Тарифите важат за всички оператори на територията на Европейския съюз.

През 2020 г. в поне един голям град на всяка страна в ЕС трябва да е осигурено покритие от 5G мрежа чрез предоставянето на подходящи радиочестоти. Въвеждат се и задължителни правила, защитаващи потребителите. Например, правото за запазване на телефонен номер след прекратяването на договор и за възстановяване на неизползван предплатен кредит при прекратяване на договор.

Прочетете още