Бронирано стъкло ще пази Айфеловата кула

Бронирано стъкло ще пази Айфеловата кула
Снимка: simonf104
4 Април 2017

Символът на Франция – Айфеловата кула, навърши 128 години само преди дни. Официално тя е открита на 31 март 1889 година. Айфеловата кула е най-известната структура в света. Тя превъзхожда по популярност всички други съвременни архитектурни творения. Достатъчно нова е за да спада към съвременните забележителности и в същото време е достатъчно стара за да е добре позната на всеки.

Снимка: rosalieliberthworld

Днес тя е неделима част от силуета на най-изисканият и шикозен град – Париж.

Именно поради изключителната й значимост, Айфеловата кула ще бъде снабдена със защитно съоръжение, представляващо стена от бронирано стъкло. Целта е защита при евентуална терористична атака.

Това решиха с гласуване градските власти на френската столица. Съветът на Париж прие единодушно проекта за защита на най-разпознаваемия символ на Париж, който ще струва около 30 млн. евро.

Работата по изграждането на защитното съоръжение ще приключи през второто тримесечие на 2018 г.

Проектът предвижда стъклена стена от двете страни - срещу Сена и откъм Марсово поле. Другите две страни, откъдето ще се влиза, ще бъдат осигурени с метални ограждения в стила на самата Айфелова кула. Там ще бъдат поставени и множество контролни пунктове. Помислено е също и за защита срещу атаки на коли, както и за 24 часово видеонаблюдение.

Тагове: НА ФОКУС

Прочетете още