Всичко за водата! Особено важна през летните жеги

Всичко за водата! Особено важна през летните жеги
Снимка: osman sözer
29 Юли 2016

Хората трябва да пият вода, за да оцелеят. Нашето тяло е около 60 процента вода, мозъкът ни е 70 процента вода, а белите дробове са почти 90 процента вода. Всеки ден, тялото ни трябва да замени 2.4 литра – или около 2,5 литра вода – чрез поглъщане на течност и храни.

Тялото използва вода

Тялото използва вода в много отношения. Служи за омекотяване и смазване на ставите; подхранва и предпазва мозъка, гръбначния мозък и други тъкани; поддържа температурата на тялото нормална и помага за премахване на отпадъци чрез изпотяване, дефекация и уриниране. Водата помага да се охлажда тялото, когато е изложено на високи температури. Потта, произведена по време на тренировка, е един добър пример за това защо питейната вода е толкова необходима. Хората са съставени предимно от вода.

Снимка: hakuna-matata2011

Липсата на вода

Водата е по-важна за оцеляването на организма ни от храната. Можем да живеем без вода около една седмица, но можем да оцелеем без храна в продължение на повече от месец. Липсата на вода, или дехидратацията, намалява количеството на кръв в тялото ни, принуждавайки сърцето да изпомпва по-трудно, за да достави кислородно носещи клетки към вашите мускули. В ранните етапи на дехидратация, можем да усетим замаяност, раздразнителност и главоболие. Когато дехидратацията прогресира, ставаме тромави и изтощени. Зрението отслабва. През последните етапи на дехидратация се появява гадене и започва етап на повръщане. Без вода ще влезем в кома и ще умрем.

Освен, че е важна част от течностите в тялото ни, водата е необходима на всяка клетка, за да функционира нормално.

Нашето тяло може да ми помогне да останем хидратирани чрез регулиране на количеството на водата в системата ни. Тялото може да задържа вода, когато не разполага с достатъчно, или да се отърве от нея, ако има прекалено много.

Снимка: 13dylanobrien13

Колко вода е достатъчно?

Тъй като водата е толкова важна, може би се чудите дали пиете достатъчно. Няма магическо количество вода, което трябва да пием всеки ден. Обикновено, обичаме да пием нещо по време на хранене и определено трябва да пием, когато сме жадни. Но когато е топло навън или сме се упражнявали, ще се нуждаем от повече. Не забравяйте да пиете малко допълнително вода, когато сте навън в топло време, особено докато спортувате или извършвате друг вид физическо натоварване.

Снимка: yummnn

От значение е и кога точно пиете водата. Ако ще спортувате, ще играете или ще работите навън, то трябва да се пие вода преди и след дейността ви. Не забравяйте бутилката вода вкъщи. Не можете да вложите най-доброто от себе си, докато ви мъчи жажда!

Снимка: Sean

Чаят, кафето и плодовите сокове също се отчитат в приема на течности и е препоръчително здрави възрастни да пият между шест и осем средни чаши течности дневно. Хората трябва да пият повече течности, ако са физически активни или са изложени на горещо време. Както казахме, нашето тяло не получава вода само от питейна вода. Всяка течност, която пиете, съдържа вода, но водата и млякото са най-добрият избор.

Тагове: Полезно

Прочетете още