10 съвета за хармоничен живот от дълголетници

10 съвета за хармоничен живот от дълголетници
28 Ноември 2019

Каква е тайната на щастливия живот?

1. Съобразявай се със себе си. Не може да направиш всички щастливи. Много по-лесно е да приемеш решения само за себе си и за собственото си благополучие.

2. За да получиш резултатите, към които усилено се стремиш, понякога трябва да се отделиш от хората, които не служат на твоите най-добри интереси. Това ще ти позволи да откриеш свободно пространство за тези, които те подкрепят. Случва се основно, докато израстваш като човек. Затова открий кой си и какво искаш и когато осъзнаеш, че хората, които познаваш откакто се помниш не виждат нещата, както теб, запази прекрасните спомени и направи крачка напред.

3. Обичай се. Клиширано е и често го чуваме, но е вярно. За да можеш да обичаш живота, първо трябва да започнеш със себе си. Позволи на другите да те приемат такъв какъвто си, или изобщо да не те приемат.

4. Откажи се от очакванията. Когато спреш да очакваш нещо от другите ще започнеш да получаваш удоволствие от живота. Ако търсиш щастлив край и не можеш да го откриеш, може би е време да започнеш да се оглеждаш за ново начало.

5. Спри да се притесняваш от чуждото мнение. Моралистите винаги ще са там, за да размахат пръст. А и светът е пълен с хора, които са готови да те посъветват как правилно да живееш живота си. Спри да ги слушаш и играй играта със свои правила. По-добре е да погледнеш назад и да си кажеш „Не мога да повярвам, че направих това“, вместо да си помислиш „Иска ми се да бях го сторил/a“. Накрая хората ще те съдят, по един и същи начин при всички случаи. Затова не се опитвай да живееш така, че да ги впечатлиш.

6. Животът може да бъде простичък отново. Само избери да се съсредоточиш върху едно нещо в едно конкретно време. Няма нужда да опитваш да вършиш всичко и не е необходимо да опитваш да правиш всичко точно сега.

7. Без значение къде си или през какво преминаваш, винаги вярвай, че има светлинка в края на тунела. Дишай в бъдещето, издишай миналото. Никога не очаквай, не бъди арогантен и не изисквай. Само давай най-доброто от себе си. Контролирай това, което можеш да контролираш. Бъди позитивен.

8. Работи това, което ти харесва! В проведена анкета от професора от Корнуелския университет Карл Пилмър, участниците, които са от поколения, преживели тежки икономически времена, съветват младите да не търсят стабилна и добре платена работа. Вместо това препоръчват: “Занимавайте се само с това, което ви харесва.” От дистанцията на времето и личния извод колко е кратък животът, те убедено заявяват: Не си струва човек да губи време за нещо, което не му харесва.

9. Приеми, че трябва да се проваляш. Така се учиш. Най-силните хора са тези, които се усмихват на големите трудности с искрена усмивка. Правят го, защото знаят, че няма да позволят на нищо да ги повали и ще се придвижат към ново начало, ако е необходимо.

10. Не се учи как да станеш богат, учи се как да станеш щастлив. Така, като остарееш ще знаеш стойността на нещата, не цената им. В края на живота си ще разбереш, че най-добрите дни са били тези, в които не си имал нужда от нищо изключително и специално да се случи, за да се усмихваш. Тогава просто си осъзнал моментите и си се почувствал благодарен, търсейки нищо повече и нищо друго. Това е истинското щастие.

Прочетете още