11 години от представянето на революциония първи iPhonе

11 години от представянето на революциония първи iPhonе
9 Януари 2018

Първият iPhone е представен от главния изпълнителен директор на Apple Стив Джобс на 9 януари 2007 година. На тази дата точно преди 11 години Стив Джобс се качи на сцената на Macworld в Сан Франциско, за да промени света – буквално! Първият iPhone бе пуснат в продажба на 29 юни 2007 г. Той преобрази пазара на мобилни телефони и осигурява по-голямата част от приходите на Apple.

Преди iPhone за идеални смартфони се смятаха устройствата на BlackBerry. С техните големи хардуерни клавиатури те бяха идеални за писане на текст, отговаряне на имейли, чат. iPhone жертва клавиатурата за сметка на голям сензорен екран, което много се хареса на потребителите.

iPhone притежава основната възможност за ползване на интернет и електрона поща, и чувствителен на множествен допир екран (multi-touch screen) с виртуална клавиатура. Тези възможности до тогава бяха немислими. Да притежаваш пълноправен компютър в джоба си…

iPhone далеч не е първият смартфон. Подобни устройства има много преди Apple да реши да направи своя версия. Apple обаче успя да намери правилния начин да представи и популяризира този тип телефони. Преди това те се смятаха изцяло насочени към бизнесмените. Apple реши да покаже, че един смартфон може да е не по-малко полезен и харесван от обикновени хора за комуникация, забавление.

"Ipod, телефон и интернет комуникатор… Възможно ли е? Това не са три отделни устройства, това е едно устройство, а ние го нарекохме iPhone." С тези думи Джобс  представи iPhone на света преди цели 11 години. Ето как изглеждаше:

Днес смартфоните са нашите основни компютри, с които не се разделяме никога. С тях можем да правим всичко.

iPhone все още остава най-важният елемент от продуктовото портфолио на Apple.

Ето го и анонса за оригиналния iPhone, с който Стив Джобс го представя за първи път на света:

Прочетете още