21 юни - Международен ден на йогата

21 юни - Международен ден на йогата
21 Юни 2019

На 21 юни светът чества Международния ден на йогата. Той е одобрен през 2014 година с резолюция на ООН по инициатива на индийския премиер Нарендра Моди. Инициативата събира десетки хиляди практикуващи йога на планетата.

Международният ден на йога неслучайно съвпада с лятното слънцестоене. Най-дългият ден в годината маркира преломен момент – едно кратко състояние на превес на светлината над тъмнината. След което двете отново влизат в постоянната си игра. Танцът на ин и ян е неспирен и се проявява на всички нива – от клетките в тялото ни до движението на галактиките.

Именно тази обвързаност между всичко прави и нас, хората, податливи на влияната на небесните тела. И ако ние се научим да яздим вълните на цикличността, можем да живеем по-хармонично – в унисон със случващото се.

Лятното слънцестоене, както сами се досещате, е най-добрият момент да интегрираме мъжката, топла, светла ян енергия. Да внесем повече слънце в живота си. Да се поизпотим, да оставим на огъня да изгори всичко, което вече не ни служи. Да почистим телата и умовете си като подготвка за предостоящия нов период в годината –  на намаляване на деня.

Разположен на 250 км северно от столицата Делхи, Индия и сгушен в зелените хълмове край брега на река Ганг, град Ришикеш, популяризиран преди повече от 50 години от The Beatles, си остава задължителна дестинация за поклонниците на йога упражненията на Запад, предава Франс прес. Мястото привлича легиони туристи от чужбина за да посетят училищата по йога. Увлечение, което не бе чуждо на четиримата музиканти от The Beatles, прекарали два месеца в Индия през 1968 година.

Прочетете още