22 март - Световен ден на водата

22 март - Световен ден на водата
22 Март 2019

На 22 март целият свят отбелязва Световния ден на водата. Това е инициатива, която има за цел да се привлече общественото внимание към значението на този ресурс и проблемите с опазването му. Като международен празник е предложена през 1992 г. по време на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро. Общото събрание на Обединените нации определи 22-ри март, 1993 като първия Световен ден на водата.

Любопитни факти за водата, предоставени от Daily Express:

Количеството на водата на Земята се равнява на 1,5 милиарда кубични километра - достатъчно, за да запълни 800 трилиона басейна с олимпийски размери.

Близо 97% от водата по света е солена, т.е. негодна за пиене. Други два процента са уловени в ледници или ледени шапки. Така за задоволяване на човешките потребности остава само 1 % вода.

Атлантическият океан съдържа 23% от морската вода на планетата, а Тихият - 48%.

Молекулата на водата е втората най-разпространена във Вселената след водородния газ (H2).

Водата съставлява между 60 и 70% от човешкото тяло, като количеството варира в зависимост от възрастта и е най-голямо през първите няколко месеца от ембрионалното развитие. Тялото на човек с тегло 70 килограма съдържа 42 литра вода. Две трети от тази вода се намира в клетките.

Човешките кости съдържат 31 % вода.

Човек изпива около 1000 литра вода годишно.

За производството на 1 килограм памук - достатъчен за тениска и чифт джинси, са необходими 10 000 литра вода.

Навсякъде, където има вода на Земята, дори тя да е кипяща, има и живот.

Прочетете още