4 октомври - Отбелязваме Световния ден за защита на животните

4 октомври - Отбелязваме Световния ден за защита на животните
4 Октомври 2018

Днес, 4-и октомври е денят, в който хиляди природозащитници по цял свят и организации за закрила на животните отбелязват Световния ден за защита на животните. Началото му е поставено през далечната 1931 г. от участниците в международен конгрес на еколозите, проведен във Флоренция.

Датата е избрана и заради католическия празник, посветен на св. Франциск – покровител на животните и природата. В отбелязването на този ден се включват и много хора, изповядващи различна религия и с всевъзможни политически убеждения. Това, което ги обединява, е уважението и любовта им към животните; желанието им да изразят благодарност към онова, на което ни учат те.

От друга страна организациите за защита на животните използват празника, за да насочат вниманието на хората по света към бедстващото състояние на животинския свят на нашата планета.

Животът е пълен с примери за благородството и всеотдайността на животните. Помните ли трогателната история на Хачико – преданото куче, очаквало завръщането на стопанина си цели 7 години след неговата смърт? Ами онази разтърсваща история за Бим черното ухо? Да не забравяме и вълнуващите послания в книгите, разказващи за безрезервната обич, преданост и вярност, на които животните са способни.

Незлобливост, благодарност, вярност, саможертва, преданост, кураж и великодушие – все качества, с които животните на тази планета обогатяват живота ни и ни правят по-добри и състрадателни.

Прочетете още