5 италиански града, които си заслужава да посетите

5 италиански града, които си заслужава да посетите
6 Юни 2018

Истината е, че никой никога няма да се оплаче от пътешествие до Рим, Милано или Флоренция. Но в цяла Италия има забележителни кътчета, които не са претъпкани с туристи и си струва да се отдалечим от известните места, за да преживеем една вълшебна почивка. Така че, ето някои от по-малко известните градове на приказната Италия, които си заслужава да посетите.

Бергамо

Северният град седи точно между възвишените Алпи и долината на река По, което създава изумително красив 360 градусов изглед. Градът се състои от две части: Città Alta (Горния град), който е построен в скали и е заобиколен от венецианските стени от 16-ти век, и модерния център Città Bassa (Долният град). Eкскурзията до най-високите водопади в Италия, които се намират наблизо, също си заслужава.

Бурано

Островното градче се намира на около 40 минути от Венеция на същата лагуна. Бурано е световно известен със създаването на дантели - има дори и музей, което означава, че всички тези малки подаръци, които трябва да вземете за близките си, може да намерите в Бурано. Градчето е рай за любителите на морски дарове.

Лука

Възрожденският град от времето на Ренесанса е само на час път от Флоренция с влак, което го прави идеален за еднодневна екскурзия. Но с богатата си история, живописна обстановка и вкусна тосканска храна, Лука си заслужава по-дълъг престой. Запазил е много следи от миналото си: църкви, замъци, площади и улички. Именно те придават чара на това малко градче, което като че ли съвремието е пощадило. Обграден е от назъбени крепостни стени и бастиони, дълги 4 км и строени през XVI и XVII век. Те са изградени от единадесет силно издадени и свързани помежду си бастиона. Това е градът на меките пастелни цветове, на елегантните църкви и дворци в готически и ренесансов стил и разбира се, на музиката.

Чефалу

Този живописен пристанищен град в Сицилия изобилства от култура и история и е дом на някои от най-спокойните плажове на острова. Базиликата Duomo di Cefalù е арабско-норменски шедьовър с една от най-старите мозайки в Сицилия. Уличките, площадчетата, старите църкви и цветята по балконите ще ви пренесат неусетно в Средновековието и ще ви накарат да се чувствате като магически попаднали в картичка. Привечер открийте крайбрежната алея (Лунгомаре), където и местни, и туристи се наслаждават на бриза и на меката светлина на залязващото слънце.

Чинкуе Тере

Разположена в северната част на Италия, незабележимо закътана между Пиза и Генуа, Чинкуе Тере е перлата в короната на много очарователни живописни градове в Италия. „Кацнал” на върха на скалите, гледащи към Средиземно море, този град е „чиста, неподправена Италия”, както казва пътешественикът Рик Стивънс. Без коли и трафик, тази гореща точка за туристите в момента е парк, с цел да се запази нейният чар. Посетителите трябва да заплатят малка такса за да се разхождат по тесните, ветровити пътеки, преплитащи се около уникалните, изпълнени с живот „нанизани” една до друга къщи.

Прочетете още